LPG ve Sübap Erimesi Sorunu
Günümüz Türkiye'sinde benzin fiyatlarının coşması, araç sahiplerini farklı arayışlara yönlendiriyor. Ekonomi sağlayan ve en çok tercih edilen yöntemlerden birisi LPG kullanımı.
LPG (Sıvılaştırılmış Petrol Gazı), benzinli araçlarda kullanılabiliyor. Bir LPG kiti genel olarak, yakıt tankı, LPG enjektörleri, ECU (elektronik beyin) ve dağıtıcı sistemden oluşur.
Aşağıdaki video bir araba motorunun nasıl çalıştığını anlatan animasyon içeriyor. Burada sübapların hareketi daha net görülecektir.
LPG dönüşümü ekonomi sağlıyor fakat bir de madalyonun öteki yüzü var: Sübap erimesi.
Araçlarda motorda bulunan sübapların alaşım oranları farklılık göstermektedir. Eski tip sübaplarda tamamen çelik kullanılıyordu. Özellikle 2005 yılı ve sonrasında üretilen, Euro 5 sınıfı araçlarda kullanılan sübaplarda, magnezyum oranı arttırılmıştır.
İşte sorun burada başlıyor. LPG'nin ürettiği sıcaklık, benzinin ürettiği sıcaklığa göre çok daha fazladır.
Çelik ortalama 1400 derecede erimeye başlarken, magnezyum için bu değer 650 derece civarına denk gelir. Yani magnezyum, yüksek sıcaklık karşısında daha çaresiz!
Motoru kullanıma da bağlı olarak (çok yüksek devirlerde çalıştırma gibi) LPG'li araçta, zaman içerisinde, emme ve egzos sisteminde kullanılan sübaplar erimeye başlar. Özellikle belirtelim aracınızı yüksek devirlerde kullanma heveslisi iseniz ya benzin moduna geçin ya da hiç LPG taktırmayın! Ayrıca ucuz ve kalitesi belli olmayan LPG yakıtlarından uzak durun!
LPG'li araçta sübapta aşınma başladıkça, motor özellikle soğuk iken aracın stop ettiği gözlenir. Motorda bulunan 4 silindirde farklı sübaplar aşınma gösterebilir. Bu sebeple motorun performansı düşecektir. En sağlıklı test yöntemi bujilerin sökülmesi ve karbüratör basınç testi uygulamasının yapılmasıdır. Eğer silindirlerde birbirinden farklı basınç değerleri çıkıyorsa, sübaplarınız da yavaş yavaş erimeye başlıyor demektir.
Aşağıdaki videoda 2009 model bir Mitsubishi Lancer araçta, sabah motor ilk çalıştırıldığında, araç seyir halinde iken vites boşa alındığında motorun stop ettiğini görebilirsiniz. Sübaplar aşınmaya başlamış..
Sübap erimesi belirtileri başladığında pek vakit kaybetmeden tamircinize uğramanızda fayda var. Onarım işlemleri için gerekli olan malzemeleri şöyle sıralayabiliriz:
- 16 adet sübap (tercihen kaliteli çelikten üretilmiş)
- 16 adet sübap lastiği (keçesi)
- 16 adet sübap gaydı (yolluğu)
- Silindir kapak contası
- Üst kapak contası
- Sıvı conta
- Motor Yağı ve yağ filtresi(Motor söküleceğinden bu ikisi de yenilenecek)
Motorunuz söküldükten sonra, sübap değişim için bu işin ehli bir ustaya yönlendirilir. Usta sübapları yenileri ile değiştirerek gerekli ayarlamaları yapar. Son olarak motor tekrar bir araya getirilir, yağ ve yağ filtresi eklenerek test süreci başlar. Hiç bir sorun yoksa işlem tamamdır.
Mutlu OTO hepinize sorunsuz günler diler..